Hvorfor prokrastinerer du - og hva kan du gjøre med det?
Jun 11, 2025
Prokrastinering er tendensen til å utsette oppgaver, selv om vi vet at det kan få negative konsekvenser. Det handler sjelden om latskap – ofte skyldes det usikkerhet, perfeksjonisme eller følelsesmessig ubehag knyttet til oppgaven. Heldigvis finnes det effektive strategier for å bryte mønsteret.
Prokrastinering er et veldig vanlig reaksjonsmønster og oppstår fordi hjernen vår som default alltid ønsker minste motstands vei, og vil derfor alltid velge det som gir glede og komfort i øyeblikket fremfor motstand og det som er ubehagelig. Det krever viljestyrke og bevissthet og handle motsatt av vår autopilot.
Når vi prokrastinerer søker vi heller til andre oppgaver eller gjøremål, heller enn det vi "egentlig skulle og burde gjøre". Du kjenner sikkert igjen følelsen når du skulle egentlig arbeidet med den litt omfattende, utfordrende og kanskje litt kjedelige oppgaven på jobb, men du i stedet ender opp med å rydde i gamle filer, og svare på enkle e-poster. Eller når du vet du skulle lage den viktige presentasjonen som du skal holde om noen uker, men i stedet ender opp med å omorganisere på kontoret og rydde skrivepulten din for 3. gang.
Det er når tidsfristen nærmer seg såpass mye, eller at byrden blir så stor at ubehaget med å utsette oppgaven blir større enn å faktisk gjøre oppgaven, at du hiver deg rundt i en fei og gjør alt arbeidet ferdig. Det er her skippertaksmetoden stammer fra.
Dersom du prokrastinerer mange nok ganger, kan det etablere seg som et fast reaksjonsmønster hos deg, som kan holde deg tilbake i forhold til å få utført oppgaver eller ta avgjørelser. Det vil da bli en vane for deg å prokrastinere.
I så tilfelle bør du prøve å bryte denne vanen, for å få momentum og flyt tilbake i livet ditt.
Her er 7 tips til hvordan du kan håndtere prokrastinering:
1. Bryt oppgavene ned i mindre deler
Store oppgaver kan virke overveldende. Del dem opp i små, konkrete steg. Det er lettere å komme i gang med én liten del enn å hoppe rett på hele prosjektet.
2. Bruk Pomodoro-teknikken
Still en timer på 25 minutter og jobb fokusert i denne perioden, etterfulgt av 5 minutters pause. Dette hjelper deg å unngå tanken om at du må "gjøre alt nå", og reduserer motstanden mot å begynne.
3. Skap et miljø som støtter fokus
Fjern distraksjoner: slå av varsler, rydd arbeidsplassen, og bruk eventuelt apper som blokkerer sosiale medier midlertidig. Et ryddig miljø gir et klarere sinn.
4. Finn ut hvorfor du utsetter
Er du usikker på hvordan du skal begynne? Er du redd for å mislykkes? Eller synes du oppgaven er kjedelig? Når du vet hva som trigger prokrastineringen, kan du lettere finne riktige tiltak.
5. Sett realistiske mål – og feir små seire
I stedet for å sette deg uoppnåelige mål, begynn med noe overkommelig. Når du oppnår noe, gi deg selv en liten belønning – det bygger motivasjon og selvtillit.
6. Gjør det vanskeligere å prokrastinere
Legg telefonen i et annet rom. Lag avtaler med andre om fremdrift. Eller bruk en teknikk som “forpliktelsesinnramming”, der du sier offentlig hva du skal gjøre og når – det øker sjansen for at du gjennomfører.
7. Vær snill med deg selv
Selvstraff og dårlig samvittighet fungerer dårlig. Vær nysgjerrig i stedet for dømmende. Hva skjedde? Hva kan du prøve annerledes neste gang?
MELD DEG PÅ GRATIS NYHETSBREV!
Få ukentlig motivasjon, inspirasjon og amazing verktøy fra meg!
Ingen SPAM. Kun nyttig informasjon som kan gjøre livet ditt litt bedre :)